Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Tillbaka

DEN NAKNA SANNINGEN OM NEUROSEDYN

Dokumentärfilmen som tyska N-skadade turnerar just nu Tyskland runt. FfdN-tidningen var med på urpremiären i Köln.

Den N-skadade filmregissören Niko von Glasow har gjort flera spelfilmer och det senaste projektet är en månadskalender med titeln "Nobody's perfect" som visar nakenfoton på N-skadade.

Av idén till en Pin-Up-kalender blev det mycket mer. Niko von Glasows hustru övertalade honom att även göra en film på temat Neurosedyn. I dokumentärfilmen, som även den har titeln ”Nobody's perfect", är Niko von Glasow på spaning efter tolv N-skadade människor som är beredda att låta sig bli fotograferade helt nakna.

Under sökandet upptäcker han fascinerande personligheter som alla funnit sitt eget sätt att leva livet så ”normalt” som möjligt. Med en gnutta svart humor och utan sentimentalitet porträtterar ”NoBody's Perfect” de speciella problem som de tolv starka personligheterna har att tackla.

I intervjuform och med inklippta foton och smalfilmer från barndomen tecknar filmen på en och samma gång, ett sensibelt, berörande och humoristiskt, porträtt av de elva personer har tagit mod till sig att medverka i almanackan och på så sätt bryta med sin egen negativa självbild som enbart ”handikappade”.

För att övervinna sin egen ångest måste även Niko von Glasow självklart vara med i kalendern. Som "Mr. December" på den sista kalendersidan vill Niko von Glasow bli herre över en av sina största rädslor – att visa sig naken.

Varje människa i filmen har sin egen historia att berätta och reagerar olika på idén att vara med i kalendern: med entusiasm, skräck (Niko von Glasow själv) eller med nyfikenhet. Som sidospår i filmen får man även följa Niko von Glasows fruktlösa försök att få till ett besök hos Grünenthal, för att överlämna nakenbilden på sig själv från kalendern och inleda ett samtal med Grünenthal om ett liv som skadedrabbad av deras läkemedel.

Med dold kamera lyckas Niko von Glasow ta sig ända fram till VD-sekreteraren som, låter hälsa att VD inte har tid för besök. Niko von Glasow får ställa fotot på trottoaren utanför porten.

Som en del i projektet har Niko von Glasow gjort 2 meter höga jätteförstoringar på nakenfotona och ställer ut dem innan filmpremiärerna i de olika tyska städerna på turnén, Köln, Frankfurt am Main, Stuttgart, München, Berlin, Hamburg, och Leipzig. Därefter går filmen upp på ”vanliga” biografer över hela Tyskland.

Syftet med bilderna är att de ska väcka allmänheten och ge en reaktion på hur det tyska samhället behandlar människor med en funktionsnedsättning.

På urpremiären i Köln i slutet av augusti var jättefotona under dagen utställda strax bredvid katedralen i Köln. Lite senare var det dags att visa ”NoBody's Perfect” för första gången. I samband med uruppförandet fanns många celebriteter på plats, b.la. Kölns vice-borgmästare som berättade för att filmen stärker staden Köln i dess arbete med funktionshindrade, dramachefen från TV-kanalen WDR gladde sig att få vara med och finansiera en uppföljare till filmen ”En enda tablett”, nu när rättstvisten med Grünenthal äntligen är avslutat till Grünenthals nackdel. Efter filmen avslutades kvällen med mingelparty.

Mer information om ”NoBody's Perfect” hittar du på filmens hemsida: http://www.nobodysperfect-film.de/

Boken på 72 sidor med samtliga foton och personligt skriva texter på tyska av alla medverkanden är utgiven på Elisabet Sandeman-förlag, ISBN 978-3-938045-10-7, och kostar c:a 200 kr