Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Tillbaka

DHR och Unga rörelsehindrade bojkottade Pride-festivalen

Den första veckan i augusti firades Pride-festivalen i Stockholm......

Den första veckan i augusti firades Pride-festivalen i Stockholm. Temat för årets festival var ”öppenhet”. Pinsamt nog, för arrangörerna, har festivalen inte varit tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Detta fick DHR (Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder) och Förbundet Unga Rörelsehindrade att bojkotta hela festivalen. Enligt ett pressmeddelande gick DHR hösten 2010 igenom synpunkter angående tillgänglighet med Pridefestivalens tillgänglighetsansvarig. Dessvärre togs ingen hänsyn till de synpunkter som togs upp. DHR och Unga Rörelsehindrade kritiserade bl.a. att man valde att lägga festivalen i Kungsträdgården.

”Ingången är uppbyggd med ett plankgolv utan att avfasning gjorts, majoriteten av utställarnas tält är uppbyggda med ett 11 cm högt golv och det är endast ett fåtal, som har någon typ av ramplösning. De så kallade "kabelgömmorna" tvärs över gångbanorna är för oss som använder rullstol eller rollator i princip omöjliga att forcera. Dessa används trots att vi redan i oktober påtalade att de inte uppfyller kraven på användbarhet. Alla bord för den som vill ta något att äta eller dricka vid sitt besök i parken är dessutom placerade nere i den otillgängliga "sänkan", skriver DHR och Unga Rörelsehindrade i sitt pressmeddelande

FfdN-medlemmen Ann Persson håller dock inte riktigt med
- Tillgängligheten var inte toppen men den var ändå bättre än förra året. Jag använder elrullstol och kunde ta mig fram på de flesta ställena. Men det var svårt att ta sig fram i ”sänkan” där restaurangen låg. Det jag reagerade mest på var när jag skulle gå på en handikapptoalett. Toaletten låg utanför stängslet som omringade festivalområdet. Jag fick inte gå ut vid den – vakterna sa att det var en nödutgång och jag kunde komma tillbaka dagen efter!!?

FfdN anser att detta bara visar vikten av att ta in och lyssna  på synpunkter om tillgänglighet i alla sammanhang I FÖRVÄG! Handikapprörelsen har tillgång till både kunskap och erfarenhet om vad som fungerar och inte. Vi vill uppmana samhället att använda den!

 

Kommentarer

19
sep
2011
den 19 september 2011

(ingen rubrik)

Kommentarer
 
Skriv kommentar