Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Tillbaka

Kampen för kompensation fortsätter för Irländska Thalidomideskadade

De Thalidomideskadade på Irland fortsätter sin kamp för en rättvis kompensation
Kampen för kompensation fortsätter för Irländska Thalidomideskadade

De Thalidomideskadade (Neurosedynskadade) på Irland fortsätter sin kamp för en rättvis kompensation.

I mitten på 2010, erbjöd Irlands hälsominister Mary Harney, de 32 Thalidomideskadade från ITA (the Irish Thalidomide Association) en klumpsumma på £62,500 samt ett årligt belopp på £3,680 per person. Hälsoministern framförde också att detta erbjudande inte är förhandlingsbart. Om ITA inte accepterade erbjudandet, som är ex gratia (av nåd) skulle dessa pengar återgå till regeringens kassakista. Men ITA, med ordförande Maggie Woods i spetsen, ger inte upp sin kamp. Maggie Woods säger till den irländska tidningen The Galway Independent att erbjudandet bara är en lek med siffror och är helt otillräckligt.

En förlikning gjordes mellan regeringen och de irländska Thalidomideskadade 1975. Familjerna erhöll då en klumpsumma på mellan £6.600 och £27,300. I förlikningen ingick också ett månatligt stöd på mellan £40 och £120. Maggie Woods kallar dessa betalningar för symboliska.
-    Det finns inte någon som tycker att denna överenskommelse är ok. Ingen tycker att den är rättvis, säger Maggie till tidningen Galway Independent. Hon tillägger att ingen av de Thalidomideskadade, som alla är i slutet av 40-årsåldern, kan överleva på£ 62,500 resten av sina liv. Ms Woods passade också på att tacka befolkningen i Galway för allt stöd ITA fått för sin kampanj.

ITA:s talesperson, Fiona Cassidy, säger till tidningen Galway Independent, att man kommer fortsätta kämpa. ITA kommer inleda rättsliga förfaranden mot staten.
De största oppositionspartierna har lovat ITA sitt stöd, om de blir en del av regeringen vid nästa val. Talespersonerna Dr James Reilly (från partiet Fine Gael) och Jan O’Sullivan (partiet Labour) har lovat ITA att deras partier är villiga att se över saken. Oppositionen har varit ”enormt stödjande”, säger Fiona Cassidy.

ITA kräver också att regeringen offentliggör vissa dokument som rör Thalidomideskandalen. Hälsoministern har insinuerat att dessa kan komma att offentliggöras nästa månad (läs slutet på januari).

En annan irländsk tidning, The Post, påpekar att erbjudandet till de Thalidomideskadade är märkligt, med tanke på att den irländska Hälsoministern Mary Harney själv, är en av de högst betalda ministrarna i världen. Hennes erbjudande på £62,500 i klumpsumma till de Thalidomideskadade står i bjärt kontrast till hennes egen pensionspaket, som uppgår till över €300,000 det första året som pensionär. Därefter får hon en årlig pension på mer än €120,000.

 

Kommentarer


Inga kommentarer.

Kommentarer