Natursköna Wales

Penn Pharmaceuticals Ltd ligger i det natursköna södra Wales, dalen och platsen heter Merthyr Tydfil. Utifrån ser byggnaden ut som vilken industrilada som helst av betong och profilerad plåt. På samma industriområde ligger British Steel och en tillverkare av stålrör. Byggkranarna som står givakt utanför visar att det går bra för Penn och fotona på receptionsväggen från besöket av Prince Charles och Prince Andrew indikerar att framgångarna inte passerat obemärkt förbi.

Roger Jones, är VD och hans fysionomi företer en viss likhet med nytagna foton av Marlon Brando. Han arbetade tidigare på det kliniska försöksprogrammet vid Wellcome Foundation, men säger att han sade upp 1986 för att grunda Penn därför att han blev frustrerad över den långsamma takten i många forskningsstudier. Jones upptäckte en obearbetad marknadsnisch för ett företag som var specialiserad i att mer effektivt förse den medicinska världen med preparat och placebos (sockerpiller) för olika försök, samtidigt som man erbjöd laboratorieanalyser av provresultaten med högre snabbhet än sjukhuslaboratorierna.

Det är Penn's affärsidé, det vi tjänar pengar på.

Jones säger sig ha varit intresserad av thalidomid ända sedan först hörde talas m det på tidiga 60-talet.

Jag blev aldrig övertygad om att thalidomid var ett läkemedel som uppvisar den klassiska definitionen på en teratogen (ett läkemedel som ger skador på mänskliga foster). Många fler kvinnor tog ju läkemedlet under de här kritiska åren på 1960-talet än dem som födde missbildade barn. Varje enskilt fall där ett missbildat barn föddes är en tragedi. Men hade det varit fråga om en teratogen enligt den klassiska definitionen hade antalet missbildade barn ju varit skyhögt högre.


Tillverkningen av thalidomid fortsätter, nu i fler länder än någonsin. Fotot är taget inne på thalidomid-fabriken i Merthyr Tydfil i södra Wales. Produktionstakten ökar stadigt. Vid starten 1986 tillverkades thalidomid-tabletter bara två dagar per vecka. Nu rullar maskinerna året om. Tabletterna säljs för tio kronor per styck. Vinsten är mycket god.

Jag upptäckte också att frågan om eventuella fosterskador aldrig fått något rättsligt efterspel där ansvarsförhållandena klarats ut juridiskt. Förlikningar om skadestånden mellan företagen och föräldrarna träffades alltid utanför domstolen. Jag blev mycket nyfiken över detta faktum. Otvivelaktligen fanns det fakta som aldrig fick möjlighet att komma fram. Varför fanns annars denna bredvillighet att träffa en förlikning ?