Wallace och Gromit får nya vänner – som har funktionshinder!

Alla känner väl till de populära lerfigurerna Wallace och Gromit? Nu har Aardman Animations, som skapat figurerna, lanserat sex stycken nya vänner till Wallace och Gromit. Och de nya karaktärerna har funktionshinder….

De nya karaktärerna ska användas från och med januari i Brittisk TV-reklam. Syftet med de fyra små kortfilmerna som producerats av och för BBC är att öka medvetandet kring situationen för personer med funktionshinder. Budskapet är ”Förändra ditt sätt att se på handikappade."
De sex nya karaktärerna har alla något slags funktionshinder och har tagits fram i samarbete med organisationen Leonard Cheshire Disability, skriver brittiska BBC.

Det unika med projektet är också att alla röster görs av personer med egna funktionshinder. Till exempel görs Taxen Flashs röst av den 57-årige Alex Milhay. Alex Milhay råkade ut för en svår arbetsplatsolycka vid 32 års ålder och är sedan dess rullstolsburen.
- Jag vill bara att folk ska förstå att vi är vanliga människor. Vi är inte hjärndöda bara för att vi är handikappade och vi kan erbjuda samma service som icke-handikappade personer, men vi får inte chansen, säger han till BBC.

Aardmans Animations säger själva att man tycker att projektet har varit en fantastisk erfarenhet.
Regissören Steve Hardin Hill säger till BBC att:
- Det har varit en ofantlig men samtidigt otroligt tillfredsställande utmaning att ta handikappade personers riktiga röster och erfarenheter och utifrån dem skapa animerade historier som är informativa, underhållande och skarpa.